|
itiraz mahkemesine ingilterede esim yerine ben girdim, tecrubemi bir kac siteye yazdigim seklinde sizede aktariyorum, duygusu, tecrubesi, yasanmisligi ile buyrun gorun ingiliz ve Turk olarak girdigim mahkemede neler yasadim mahkemede... nasilmi! Turkleri ingiliz homoffice ve mahkemeleri ile bir Turk olarak yasadim. Esimi sorguya aldiklarinda zavali, demekki bunlari yasami, hic kibar deildi homoffice nin sorulari , mahkemesi adaletli guzeldi buna inancim arti.Zira ic isleri bakanligi (homoffice) yada WorldBirge servicinide tanimis olduk. Bizim konsolosluklarimizda artik onlar gibi , buradaki insanlara davranmasini ogrenmeleri gerekiyor. Hakime hanim davayi evet dedi, madem kasaplik belgesi idi isdediginiz ki siz biz gormedik karsi taraf verdik fotokopisini cekmediler dediginiz evrak dedi, avukatim tercumesini yollamamisdi, gec olmusdu sanirim zira 4 gun onceden karsi savunmanin kisilerin ellerinde olmasi gerekiyormus. ve yeni neler var diye sordu hakime hanim is mektubu ve satis fisleri desemde satis yapdigini gosderen fisleri gormek isdemedi nede urunleri nede mallari, esimin Turkiyede isi icin ispat gormek isdemedi... esimin kasaplik belgesinin , ne ise yaradigini sordular, bir kasap neyi yapar anlattim, hakime hanimda gordugun gibi et kesiyorlarmis dedi bu sefer bu belge ile ne yapilir diye sordu bende kasap dukkani acarlar, yada haci guruplari basinda haca giderler dedim... babami sordu sanirim o vize aliyordu sanki!!! dugununuze geldimi ? boyle bir para digerlerinede verildimi? ,size bir sorum var diye gozlerine bana diken , avukat, bu para basvuru icinmi bankaya konuldu? yoksa size dugun hediyesi parami? nicin bu kadar cok , hangi tarihde verildi ki (kullandigim ilac pregablin hafizamda zayiflama yapdiginida basdan belirtim), yoksa sizemi diye sordular Para konusundaki tabiki dugun gediyesi idi ama sansli bir donemdi babam arsa satmisdi , bende bize esya alalim ailemize destek olalim diye dedim, niye boyle yuklu miktar para imis diye cildirdi babam arsa satmisdi sansli bir donemdi gec olmasida bu yuzden dugunden uc yil sonra oldu dedim, aslinda bu kadardan fazla parayi oteki kardeslerimede verdi , dondu kaldi... " is mektubun yani is yerinin sahibi niye sahitlige gelmedi" diye sordu, isin acikcasi bunu mahkemede ogrenmisdim tercumanima bunuda soyledim Turkler arasinda boyle bir tecrube yok, internetede bileydim getirirdim dedim, ki vergi tabelasina kadar geturebilirdim, nerden taniyorsun , is yeri sahibini cok iyi taniyormusun diye sordu , tuhafdi nerde ise beni sucliyacakdi baska anlamda... igrenc bir soru idi evli bir bayana sorulan, cevir kazi yanlasin ile, o zaman nicin sahit olarak gelmedi diye sordu... bende bileydim cagirirdim, teli var karti var arayin dedim, is mektubunda, is yeri sahibin haniminin arkadasi diye de yaziyordu... onceki is mektubunda saat ucreti £6.30 du simdi £7 nicin fark etti diye sordu, dedim hayat pahalandi orda bir yemegi eskiden £10 a yerdiniz simdi £15 , nedne ucretini yukseltmiyeyimi dedim... sinir oldu, boyle bir is yeri yok yok diyordu adam. yanimda goturdugum resimlerede, kurklu cantalarada bakmadi, esimin boyle is yapdigina inanmiyor inanmak isdemiyor, ya Turkiyeden donunce ordaki isi nasil olucak birakicak diyordu, bende o makina kiraliyor, fabrikada isliyor malini o fabrikanin sahibi deil diye cevap verdim. Birakmamasi icin bir sepep yok ki oncelikle bu isi yapicak ilerleyen zamanda ingiltereden ticaret yapicaz ham deri yolicaz Turkiyeye dedim, adam, is plani yapdinizmi sorusu ile is planimizin kagida dokulmemis hali ile boyle bir seyin fasa fiso oldugunu diyen hal tavir ve kelimler sarfediyordu, bende, ben isletme okudum, o bana kolay oda alir satar dedim, onun yapdigi is neki , ne yapicakmis dedi, dedim kendisi deri uzmani ve unverstesini okumus biri , bir deri ilk elden iyi tuzlanmismi bunu o anlar, ilk elden bakar ve Turkiyede onun guvendigi musderileri hemende alirlar dedim.mis mis, nasil yapicaklarmis dedi, hakime hanim ellerinde paralarida var yapabilirler dedi... derken babamla gorusuyormuymusuz, onula en son ne zaman gorusmusuz tuhaf tuhaf sorular, cevabini aldi yani babamin madi durumunun iyi olmasi onlari cok rahatsiz etti. ama hakime hanim hep olumlu bakiyordu , kac kere bas vuru yapdniz sorusuna, uc cavabi alan once hakime hanim sasirdi, nicin uc diye soruncada, cunki ilk ikisinde benkendim hazirladim dosyayi , cokda tecrubem yokdu,ama konsoloslugun beni anliyacagini dusup guvenmisdim, olmayinca tecrubeli bir avukat office sine basvurdum oyle hazirlandik dedim... worlbrige nin adami ise , kendi gitsin Turkiyeye diye tuturdu, havalarda cok sicak ben buraya alisdim diye soyledim,benim esime geceleri ve hafda sonu is anlaminda ihtiyacim var, hafda sonu beraber alis verisimizi yapariz, geceleride sekerim dusuyor yada yukselir , esim simdi bile endisesinden her aksam arar ilaclarini aldinmi yemek yedinmi diye soruyor... simdi kendinmi yasiyorsun diye sorudular evet dedim ama zorlaniyorum, devletin kendi layik gordugu kararin niye boyle diye bana soruyordu, sanki suclu bendim... Bulundugum konum, dolyasi ile esim bana bakicakmis calismicakmis, oyle olmadigini devletin yolladigi kagitlar ile ispatladigim halde, sana niye boyle ucuncu seviyeden emeklilik vermisler diye sinirlendi , bende isdedim vermediler dedim...hakime hanim , isdersen nerden neden vermisler bakda gor derken hakliligimi gosderiyordu, bulundugum tedavi mektuplarida onlerinde idi, o kadar cok gitmis demekki uyum saglamis diye tuturdu ama, bende ben gidiyorum ama donucegimi biliyorum , ben londrada 16 sendir yasiyorum ve burayi seviyorum burda yasamak isdiyorum dedim. kulturumuzun verdigi gelin kayin valide, gorumce , kayinci derken bu halleri uzun sureli yasamak muhabetlerini sevmiyorum evliligimi londrada ozgur yasamak isdiyorum dedim ,ordanda cevabini aldi ... esim caliskan insan o calisir bana bakar, sagligida yerinde ben buna guveniyorum dedim... madem oyle nicin tercuman kullaniyor, ingilizceyi ogrenemedimi diye tuturdu, ki ben once olsun teknik soru olursa acikliyamasam diye isdedim, ama sonra gelmesin desemde, gorevliler girsin lazim olursa cagirirsin dediler, iyikide gelmis, ki avukatim cok iyi ingilzcesi var , ama her ihtimale karsi tercuman geldi dedi, ki hakime hanim avukatimla saatlerce ingilzce konusdugumuda gormusdu, koridorda... ki sekerim yuklesdi, boynum belimin agrilar artmisdi , ilaclar uyutuyordu ve mahkeme saati tercuman gelicek derken baska dava alinmisdi onu beklerken saat birleri buldu, bende uzanicak yer isdedim tibi yer var ama tedavi olmasli lazim dediler, koridorda uzana bilir dediler, uzanmisdim ki iyiki uzanmisim saat 3.30 da benim dava icin girmisdik... o salanan halimle mahkemey girmemisdim, iyikide davaya girmisim, bir kisiyi kisinin kendisinden baskasi nasil anlata bilirdi... Heycandan ardi ardina tercumana soyluyordum, oda sinirlendi mahkemeden izin aldi orda, bana izin ver gerekeni soyliyebileyim diyince icimdeki aci patladi, aglamaya basladim.Bu kadar ezilmemisdim, filmlerdeki gibi olmuyormus, mahkeme bende ona sormak isderdim, siz nicin bu kadar saldirgan davraniyorsunuz? elinizdeki evraklar gorunen koy kilavuz isdemez , bakin demek geldi icimden, yabancilari boyle mahkemede dahi asagilayarak siz suc isliyorsunuz, din iman parami nedir bu yapdiginiz diyecekdim, hirli hirsiz topladiniz buraya , ama sizin gozlerinize nasil hitap edicegimizi bilemiyorum, tugaf tuhaf davraniyorsunuz, demek geldi icimden... inanin burda sosyal yasam icinde bana boyle biri davransa bir ingiliz olarak o kisiyi mahkemeye verirdim, sinifcililk yapiyor diye. karsimdaki ic islerinin adami ne diye bildim ne tepkimi verebildim, ona karsi gorevini yapiyor diye bakarken, halen saldirmasi insanlik disi dedirtiyordu, gozlerimden kizgin alevler cikiyor, ona gozlerimle yukardan asagiya bakmisdim. O Bunu hak etmisdi, ben ezilmemeyi kisiligim bildim, esimide beni ezmiyecek bir koca olarak secmis bulunuyorum, bu duygular icindeki gunum oylece bitti, hakime hanim dava sonucunu iki hafda icinde alicaksiniz dedi, ki bu iyi bir seymis, eger erken cevap verse, karsi taraf savunma hazirlayip, dosyayi yeterli incelemedi diye yuksek mahkemeye gotururmus, tabiki olumlu olursa. karsi tarafin homoffice nin avukati cok sabi bir sekilde firladi cantasini topladi ve firtina gibi cikdi, hakime hamimda cikdi ama disarda konusdularmi bilmiyordum!!!!( aklima gelen olursa eklerim bu tecrubelerime) , DUYDUK DUYMADIK DEMEYIN, sizde karsinizdakinin gadar bir dusman gibi gormenizi(Tabiki dusmaniniz deil) ve sizin asla yukari cikmanizi isdemiyen , sizi bir cul gibi savrumaya calisan gorus olarak gormenizi isderim. onlarin mantigi para, gelince yukmu olucaklar, sosyal yardim alicakmis, evlenseniz ordaki davalardan biri idi, esinizle ayni eve baskin yapmislar on dakkada bunlar kari koca deiller diye evlilikleri yikip, geri yollamanin pesindeler.bir suru sahit getirmislerdi. siz ulkeye girdikden sonra insan oluyorsunuz ama onunda onunu kapatmanin pesindeler sanirim...bir gun yalnizlar ulkesimi olucak burasi yoksa, ic isleri kendini toparlayip insanlari uzmeden nasil davranmasinimi ogrenicek, bu kadar soru sorma hakkini kendilerinde nasil buluyorlar anlamakda zorlaniyorum...her horoz kendi topraginda lafi bosuna cikmamis, yada gurbete kendini meth etmek , hamamda sarki soylemeye benziyormus. icinizde bir yerler hep buruk olucakdir... Evet umutluyum ingiliz mahkemelerine guveniyorum , bu kadar uzun oldu olsun, bir cok yerde Turklerin nasil sinif maduru oldugunu gorsunler, Turkiyede siteler alan, isletmeler acan, bir suru bitli turistine kapilarini acan Turk hukumetide gerekli isleri yapmasi lazim, Turkiyede hic mahkeme tecrubem olmadi , umarim bir suru odalari bir suru hakimler hakimeleri olan , ozgur kendi ile barisik, para icin yada kariyeri yuzunden tavirlari tuhaf insanlar olmamasi icin emek sarfetmeleri gerekiyor, vize uygulamasini yasatana yasatsinlar diliyorum. halen kendime gelemedim, selamlar kardesim... sakayik
|