Kaans yazdı:
toplam 7 yıllık iş deneyimi (3 yılı yönetici düzeyinde) master'dan sonra iş bulmada nasıl bir etki yapar?
Örneğin 7 yıllık iş deneyimine sahip bir yüksek elektronik mühendisinin iş bulma şansı nedir?
Sanıyorum mühendisler için tek seçenek Londra.
Ingiltere disindaki yani Turkiyedeki tecrubelerin burada hic mi hic onemi yok. Eger diger ulkelerde calisip kendine iyi bir CV hazirlamadi isen. Heleki Ingilizcen cok cok iyi degilse. Artik ucuncu dil arabmakta ikiyide gectim.
Muhendislik icin kesinlikle Londra demem. Londra disinda da bircok buyuk firma var. Ornek Soletange in ana ofisi Maidstone da Fugronun Wallingford da, BP nin Sunbury de (okey Londraya cok yakin). Skanska nin Guney Londrada. Ufak firmalari tanimam onlara birsey diyemem.
Yapmak istedigin nedir Elektronik dedinmi cok fazla dali var Nano teknoloji mi yapacaksin yada yazilim mi yapacaksin. Sony nin ana merkezi Mancester da ve dallanmis ufak bolumleri de bulunmakta. Daha vardir ama ben bukar biliyorum. Insaat firmasi istiyorsan san sayarim.
Arastirma yapman lazim.
Ingilizce ye gelince yeri gelir aninda yazi yazman gerekir eger muhendisim diyorsan sorumlulugu cok agirdir burada. Cunku bazi durumlarda cok hizli dusunmek gerekmekte.
Muhendislik icinde burada bir takim sinavlari da vermen gerekecek HSE, Operational Management gibi bunlari burada is aradiginda sana soyleyeceklerdir o belgen var mi bu belgen var mi diye.
Elinde bunlar olmazsa kapidan ziyaretci olarak bile giremeyecegin bazi firmalar var. Ornegin Network Rail.
Burada Turklerin disindada bir cok toplum var ve onlarinda icinde cok ileri duzeyde kisiler var bu dunyada sadece biz Turkler yokuz.
Rusyada Manager olan Macar bir arkadasimin su anda saha muhendisi olarak calistigini biliyorum Londrada.
Almanyada Master yapan bir Macar arkadas daha var o da Bauer firmasinin Kazakistan muduru idi yeni ayrildi ve Su anda Fransiz firmasinda saha kontrol sefi.
Libyada santiye sefi olan bir Turk arkadasim HSE officer olarak calismakata su anda.
Dusun kac kisi saydim sadece Ingilizce degil Macarca, Almanca, Rusca, Arapca ve Turkce konusan kisiler iki dil degil 3 dil konusmaktalar.