oncelikle koca bir ozur uzun suredir yoktum LPC, aile, hayat, yasam falan kabuguma cekilmis, hayatin keyfini cikariyordum... uzaklasmami lutfen ihmal olarak algilamayiniz...
arkadaslar kanunlarin degisecegini sizlere onceden bir link te belirtmistim ama daha karar baglanmadigindan biseylerin soylenip yorumlanmasi imkansizdi, gerci halende havalar home office te daha bugulu ama bazi seylerin simdiden bilinmesinde yarar olacagindan burda sizlerle paylasmaya karar verdim..
arkadaslar yeni vatandaslik ve gocmenlik sistemi eskisinden tumuyle farkli olup daha da zorlastirilip onumuze konacak... ingiliz muhafazakar milletvekillerinden birinin dedigi gibi "ingiliz vatandasligi artik sureye bagli degil, elde etmek bir ayricaliktir (privilidge)" diyor gerile gerile herif.. ben bisey dedim ona ama neyse;)
bu yeni kanunlar act2009 temmuz 2009 da parlemento ve ardindan royal assess tende gectikten sonra kabul edildi...
ama bazi degisikler ve ayricaliklar eklenip yururluge konulmak uzere temmuz 2011 yilina kadar rafa kaldirildi.. ama en gec temmuz 2011...
ilr yani suresiz oturum artik temmuz 2011 den sonra yok, temmuz 2011 kadar ilr alan tum immigrant lar yeni cikan vatandaslik kanunlarindan 2 sene boyunca etkilenmeyecek ve 2013 temmuz ayina kadar halen gecerli olan vatandaslik kanunlarindan vatandaslik basvurusu yapabilecekler..
temmuz 2011 den sonra 3 asamali bir yeni sistemimiz olacak..
1. gecici statu/oturum
2. deneme vatandas/vatandaslik..
3. ingiliz vatandasligi/ surekli oturum..
evliler 5 seneye kadar vatandaslik alamayacak... gonullu isler yapacaklar yapmasalar bu sure 6 veya 7 yila cikabilir... ulke ekonomisine katkida bulunacaklar; calisip vergilerini odemek falan filan...
diger kategoride olanlar 8 yil bekleyecek.. ve onlarin durumu daha kati...
kol olarak bilinen life in the uk testi de artik ikitane olacak.. ilki 2. asama olarak bilinen deneme vatandaslikta gecerliligini dewam ettirecek.. ama 2. yeni cikacak sinavda 3, asama icin olacak ve cok zor olacagi simdiden gelen bilgiler arasinda...
kaba taslak biseyler soyledim ama yukarda yazilanlar kesinligini kazanan kisa ve oz aciklamalarimdir...
simdi size bazi linkler verecegim orda publis olan kanunlarin tamamini ve cikacak yeni duzenin biraz derin aciklamasini bulacaksiniz. ingilizcedir eger anlamadiginiz bolumleri olursa lutfen sorun ben size tercumesini yaparim...
http://www.england-legislation.hmso.gov ... 011_en.pdfilk linkimizde ki part 1 i lutfen ignore yapiniz.. sizler icin onemli olan part 2 dur..
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitec ... itizenshiptemmuz 2011 e kadar surekli oturum alanlar pacayi yirtti.. onlar icin 2 sene sure var yeni kanunlardan etkilenmemek icin...
umarim biraz aciklayici olmusumdur...
kalin selametle
cikacak ve kanunlasak kanunlari burda sizlerle paylasacagim.. bizi takip etmeye devam edin...