Herkese merhaba, forumu başvuru yaptığım 24 Aralıktan beri takip ediyorum, başvurum sonuçlanana kadar yorum yapmak istemedim. Geçtiğimiz hafta vizemi alarak londraya yerleştim. Bu satırları yazış amacım bekleyiş sürecinde yazılanları okuyarak umutsuzluğa kapılan, olumsuz cevap alacağını düşünmeye başlayanlara naçizane tecrübelerimi sunmak.
Forumda doğru yönledirmelerle tarafsız ve temelinde gerçeklik olan yorumlar yapan yazarlar olmakla birlikte ''ha o yoksa kesin red yersin, senin işin bence zor, yine sen bilirsin ama bence kabul etmezler'' gibi kahve ağzı ile farazi genellemelerde bulunan, can sıkıntısından yorum yapma ihtiyacı duyduklarına inandığım kişilerin de olduğu kanaatindeyim. Dediğim gibi şu an Londra'da eşimin yanındayım, bunları yazma mecburiytim de yok, tek istediğim (okuduklarından sonra birçok defa demoralize olmuş birisi olarak) burada yapılan her yoruma kulak asmamanız için örnek oluşturabilmek:
*settlement vize başvurusunda 3rd party support (anne-baba vs sponsor olması) direkt red nedenidir: Yanlış, başvuru yaptığım dönemde işimden ayrılmıştm, çalışmıyordum. Doktor olan babamın beni finansal olarak desteklediğini, düzenimi kurana kadar arkamda olacağını belirten bir yazıyı ve onun hesap detaylarını teslim ettim. Benim 5000TL, eşimin yalnızca 500GBP vardı hesabında. Aldığım bir iş teklifi yoktu fakat üniversite-master diplomalarımı, geçmişte yaptığım işleri CV'mi göstererek kimseye yük olmadan kolayca iş bulabileceğimi belirtmiştim.
*P60 olmazsa olmaz: Yanlış, eşim freelance stylist dolayısı ile geliri düzensiz, bir ay 5000GBP kazanırken diğer ay 500'e inebiliyor. P60 vermedik, çalıştığı yer aranmadı. Çalıştığı firmaları, kendi kişisel web sitesini ve 3-4 pay slip göstermiştik.
*Council inspection report olmazsa red alırsın: Yanlış, düzenimiz kurulana kadar eşimin annesinde kalacağımızı belirten bir yazı, evin resimlerini, ve eşimin adına gelmiş faturaları gösterdik.
*''2000'' sayfalık evrak teslim ettik'': tebrikler bir yayım şirketiyle görüşünüz belki roman yaparlar ilişkinizi! Msn çıktıları evraktan sayılsa, kimse vizesiz kalmazdı sanırım. Ayrıca evraklarınızı teslim alan işgüzar worldbridge çalışanlarının gereksiz yorumlarına aldırmayınız. Bana 'fotokopileri de koydunuz mu? herkes 5-6 dosya dolusu evrak getiriyor da, sizinki az geldi gözüme' diyebilecek kadar densiz olanları da var. Ne zamandan beri evrak sayısı kriter oldu? Önemli olan başvrunun niteliği, niceliği değil.
Bu örnekleri çoğaltabilirim..Uzun lafın kısası, kimse kimseyi o yok bu yok diye demotive etmesin. Her başvuru kendi içerisinde değerlendirilir, diğerleriyle karşılaştırılarak değil. ''Senin işini anca avukat çözer, bana öyle geliyorki..., o iş hayatta olmaz vs'' derken birlikte yeni bir başlangıç yapmaya çalışan insanların umudunu kırdığınızı unutmayın. Söyleyecek güzel sözü olmayan sussun, gülümsemeyi bilmeyen dükkan açmasın

Başvurunuzun olumlu sonuçlanması dileklerimle.