Hadi maydonoz olayim konuya ben de.
Ben Ingilizce'nin konusmalar sirasinda hicbir turunu tam anlayamiyorum. Gelen telefonlara nasil cevap verip anlasabildigime sasiriyorum. Ya da aliveris yaparken nasil becerebildigime. En cok da bankada. Bazen anliyormus gibi yaparak gecistiriyorum, basima bir is gelecek ama hadi hayirlisi.
Ilk yasadigim zorluk, Almanca ile baslayip, universitede yarim yamalak ingilizce gorup bir de eski mezun olma sebebiyle (1989 da universite bitti) Turkiye'de zamaninda kiviramadigim ingilizce meselesi.
Mesela SPACE kelimesi benim icin bilgisayarin bosluk tusuydu geldigimde. Uzay filmlerinde klavye gormeye calisiyordum o yuzden.
Ilk CASTLE kelimesini kullandigimda, etrafimdakiler iyice kafa buldular: T harfi soylenmezmis o kelimede. Madem soylemiyeceksiniz, ne diye koydunuz o harfi diye epey bir soylendim.
Sonra yahu Thank you tamam da, karsiliginda ne cevap verecegizi sormaya calistim. Okul yillarindan kalma sessiz sinema tecrubemi konusturarak, "bir sey degil" demenin "You are Welcome" oldugunu ogrendim. Elbette o hizla devam edersem 20 yil sonra filan ilk cocuk kitabini anlayacak seviyeye gelebilecektim.
Sonra neyseki Londra'ya geldim ve aslinda herkesin kafasina gore Ingilizce konustugunu gorup biraz rahatladim. Oh ne guzel, Polonyalilar, Cinliler, Pakistanlilar hepimizin aksani felaketti.
Girdigim online testlerde nasil Intermediate ya da Upper Intermediate ciktigimi ben de anlamiyorum. Hic alakasi yok, yani ben Turkce'yi kullanma seviyemle olcu alirsam, Turkceyi 10 kabul edersek, Ingilizcem 0.5 yani, biliyorum cunku iki dil arasinda becerilerimi kiyaslayabiliyorum. Bence testler olcum yapamiyor.
Idare edecek kadar Ingilizce beni rahatsiz ediyor, yasama adam gibi katilacak kadar Ingilizce ogrenmeye ihtiyacim var...
Oyle her gun 1 saat filan calisabilecek disiplinde degilim. Ama 15 gun baska birsey yapma, o olur iste. Evli oldugum ve asla zamparalik yapmayacagim icin de "manita destekli ozel ingilizce dersi" alma sansim da yok.
Bu kadar bayiltici geyigin uzerine simdi kilit sorumu soruyorum :
Ben bu Ingilizce'yi nasil ogrenecegim ?
Sevgiler